Bomen

Vijg

Wilg

Olijfboom

Baobab

Kastanje

Liefde voor bomen

Hout is prachtig. Voor hout heb je bomen nodig. Maar al voordat ik meubelmaker werd hield ik van levende bomen. Enorm grote bomen, eeuwenoude bomen, bomen met meerdere stammen en vliegwortels, ze hebben iets bijzonders. Ik moet er altijd even voor stoppen om ze aan te raken, er in te kruipen. Zo zijn er in de loop der jaren bomen van verschillende plekken op de wereld tussen onze vakantiefoto’s terecht gekomen. Zij vormen nu het decor van deze website.

Grootbladige vijgenboom

Deze grootbladige vijgenboom (ficus macrophylla) staat in een parkje aan het Piazza Marina in Palermo. Hij is ongeveer 150 jaar oud en 25 meter hoog. Met een omtrek van ruim 30 meter is het waarschijnlijk de grootste van Europa. Zijn bast is prachtig zandkleurig. Je kan onder de boom tussen de verschillende delen van de stam doorlopen; een aantal vliegwortels zijn inmiddels zo dik dat ze deel van de stam geworden zijn.

Knotwilg

In de file  voor de schaatstoertocht in de Jan Durkspolder bij Eernewoude zagen we tientallen bevroren knotwilgen (salix alba) tegen een stralend blauwe lucht. Het was prachtig! De file was niet erg meer.

Olijfboom

Volgens de Griekse mythologie schonk Pallas Athene een olijfboom (Olea europaea) aan de stad Athene. Nog steeds staat er daarom een olijfboom op de Akropolis. De olijfboom kan een leeftijd van vele honderden jaren bereiken. Dit mooie kromme oudje kwamen we tegen in de vallei der tempels bij Agrigento op Sicilië. Hij stond daar prachtig tussen de Griekse tempel ruïnes.

Baobab

Deze “ondersteboven boom” (adansonia digitata) in het Krügerpark, 25 km ten zuiden van Satara, is de meest zuidelijk groeiende baobab van Afrika. Deze bomen hebben uitzonderlijk dikke stammen, hierin slaan ze water op tijdens het natte seizoen om zo het droge seizoen te kunnen overleven. De baobab is een echte oerboom. Het is een van de oudste boomsoorten. Ze worden met gemak 1000 jaar oud maar kunnen de 3000 ook halen! Niet zo verwonderlijk dat veel Afrikaanse volken de boom magische krachten toedichten.

Paardenkastanje

Tijdens de storm die in 1999 over Frankrijk raasde gingen in de tuinen van Versailles in minder dan 2 uur 10 000 bomen tegen de grond. Veel van die bomen waren een levende herinnering aan de oude koningen, sommige door Marie-Antoinette of Napoleon geplant.

Ik denk dat deze enorme paardenkastanje (aesculus) de storm overleefd heeft. Hij was zeker ouder dan 14 jaar!